יום הדולה הראשון בישראל ובעולם 22-3-11 כנס מרכזי ואירועי פגוש את הדולות בקהילה

 
פתיחה וברכות
קו התפר
לידתו של מקצוע
לדבר עם בתי"ח
הוצאה בפועל
אמצעי מניעה
דולה בסל
דולות ופייסבוק
לידה פעילה?
אהבה ומיניות בלידה
חוק וסדר
ניגוני לידה
אם ואחות?
זמן לידה
טראומה ופוסט
הומיאופטיה ורגש בלידה
הרחם שמבחוץ
פוטופארטום
מה זה פה, בורדל?
סטיקר, חולצה, תג
גלריית תמונות
 עמוד הבית  סיקור הכנס המרכזי  האירועים בקהילה  יום הדולה בתקשורת פורום
ניגוני לידה – מופע מוסיקלי - אלדד לוי
ניגוני לידה – מופע מוסיקלי - אלדד לוי

לצפיה במופע המוסיקלי של אלדד ורחל לוי חלק 1  לצפיה במופע המוסיקלי של אלדד ורחל לוי חלק 2

ניגוני לידה הן יצירות מוסיקליות מעין צלילים ה"מכוונים" לעובר וליולדת.

ניגונים מיוחדים אלו נכתבו בתוך מערכת הסולמות המוסיקלית הקדומה[מקאם] והמערבית [מודוסים] אשר יחברו את האם לעובר ברובד מוסיקלי-ריגשי.

מהי אותה מערכת סולמות קדומה[מקאם]?

המקאם – שמה של מערכת הסולמות המזרחית העתיקה,זוהי מערכת  המשתמשת במרווחים נוספים על אלו המצויים במוסיקה המערבית,  וכוללת הרמוניות ותכונות מלודיות אופייניות.

על פי תורת המקאם לכל צליל יש השפעה רגשית.

ולכל צליל יש גל ותנועה.

יש צלילים של שמחה וריקוד ויש צלילים של געגוע ותשוקה.

יש צלילים לריפוי והרגעה ויש צלילים לחיבור ונשימה.

ישנם תנועות (פראזות) מוסיקליות  בתורת ה"מקאם" הגורמות למאזין להתכנסות ,לקשר עם העובר,

להרפיה,להגברת היכולת להכלת הכאב וליכולת התמסרות לתהליך הלידה.

צליל המגיע לאוזנינו משפיע על תודעתנו וכן צלילים מסוימים גורמים לנו לחוויות עמוקות ולמקומות של שמחה, רוגע נפשי, געגוע, תשוקה, התכנסות פנימה, ועוד מגוון רגשות שהם אישיים עבור כל שומע.

על פי מחקרו של המוסיקולוג אמציה בר יוסף מאוניברסיטת בר אילן [תולדות המקאם-רקע היסטורי ותרבותי] רעיון הזיקה בין מודוסים ומקאמים וגורמים חוץ מוסיקליים הקשורים באדם ובקוסמוס ליווה את העולם מהמאה ה-13 אך בין המאה ה-16 ל-19 הפך מרכזי.

על הקשר בין מוסיקה ומרכיבי העולם כתבו הוגי דעות כמו אל-כינדי [המאה ה-9] אחואן אל צאפאן [המאה ה-10] אשר חילקו את המקאמים ל-3 קבוצות על פי רגשות שהם מעוררים במאזין.

אך בתחום אחד לפחות ידוע שנעשה שימוש מעשי על ידי תכונותיה וסגולותיה של המוסיקה ובתכונות הספציפיות של המקאם בתחום הריפוי 

בתקופה העותומאנית היה ביטוי מעשי להשקפה שהחזיקה בערך הריפוי של המוסיקה. ידוע על בתי חולים שבהם נעשה שימוש במוסיקה לשם ריפוי על בסיס תכונות המקאם וגם כיום אפשר לקנות בתורכיה קלטות הכוללות מוסיקה במקאמים שונים שמטרתה לריפוי אבר כזה או אחר בגוף האדם .

מחקרים עדכניים מגלים כי חוש השמיעה אצל עוברים מפותח כבר בשבוע ה-22 להריון. כך לדוגמא נתגלה כי צלילים חזקים ופתאומיים גורמים לעובר לבהלה ואף לעליה בדופק, ואילו צלילים רכים ונעימים מרגיעים את העובר ומאפשרים לשניהם תחושות של נינוחות רוגע והגנה.

עוד גילו המחקרים, כי התינוקות נושאים בתוכם זיכרון צלילי מבטן אימם, ומגיבים לו.

 נמצא כי תינוקות אשר הושמעה להם מוזיקה בתקופה העוברית שלהם, בזמן היותם ברחם הגיבו באופן חיובי

 

 

 לדוגמא:

כאשר בעלי ניגן לעובר בזמן היותי בהריון ניגון שחזר על עצמו,סוג של פראזות[תנועות מוסיקליות] בתוך מקאם שנקרא נאווה שהמסורת אומרת שבסולם המוסיקלי הזה נברא העולם הייתי מרגישה שהעובר מגיב בתוכי – לכן כאשר נולד בננו הראשון שמנו לב שכאשר בעלי מנגן את אותו הניגון שבני היה כעובר הוא מגיב לניגון ומיד הוא נהיה נינוח ורגוע.

מוסיקה בלידה

מחקרים אקדמאים ורפואיים שנערכו מצאו כי למוסיקה אפשרויות להקלה משמעותית בלידה.

 מצאתי מידע על מחקרם של פומדונג וגוד (מתוך Pain Manag Nurs יוני 2003) . במחקר נבדקה השפעת השמעת מוסיקה על תחושת הכאב והמתח של יולדות תאילנדיות בלידה ראשונה בשלב הפעיל. החוקרים מצאו שהאזנה למוסיקה בלידה הפחיתה בצורה משמעותית את תחושת הכאב של היולדת(p≤.001).  זהו אינו המחקר הראשון בתחום. חיפוש שעשיתי העלה כי כבר ב 1983 נערכו מחקרים שמצאו כי המוסיקה הפחיתה את רמות החרדה של היולדות ופעלה בכמה רמות: המוסיקה סייעה למקד את תשומת הלב של היולדות, הסיחה את דעתן מהכאב, סייעה להן להעלות דימויים חיוביים ויצרה תגובה רגשית מתאימה אצל היולדות . עוד נמצא במחקר זה שהשימוש במוסיקה במהלך הלידה סייע ליולדות לנשום נכון ולקבל תחושה של תמיכה. ככלל נמצא כי המוסיקה סייעה לשיפור חוויית הלידה עבור היולדות והמלווים שלהן גם יחד.בעקבות מחקרים אלה נוצר אפילו בארה"ב ענף חדש לטיפול במוסיקה - Music Therapy-Assisted Childbirth (MTACB),. המיישמים את התחום טוענים ששימוש בתרפיה מוסיקה במהלך הלידה מעודד יולדות להתמודד עם הצירים ללא שימוש במשככי כאבים , מסייע להן לנשום טוב ונכון יותר ולמקד את תשומת לבן. השימוש במוסיקה במהלך הצירים יכול אפילו לקצר את תהליך הצירים והלידה עבור חלק מהיולדות או לפחות להפחית משמעותית את רמת החרדה שלהם במהלך הלידה. גם נשים שמקבלות אפידורל במהלך הלידה יכולות להיעזר במוסיקה על מנת להירגע ולשפר את תחושותיהן לגבי המשך הלידה.

בזמן לידתו של בני ,שהייתה  לידת  בית מקסימה .שברקע בעלי ניגן צלילים קסומים ונעימים  בכלי נגינה בו הוא מתמחה ,סנטור (שמו העתיק- הוא הפסנתרין המקראי המוזכר בספר דניאל ככלי שניגנו בו הלווים בבית המקדש ,כלי בצורה טרפזית בעל 72 מיתרים ומנגנים בו בשיטת "המקאם"הקדומה) את הניגון שנולד  בזמן שבני יצא לאוויר העולם ,לא אשכח לעולם.

הניגון חיבר אותי למקום מוכר, לעובר, לרחם,לעצמי  כל צליל שיצא חיבר אותי יותר פנימה וכך בעודי מקשיבה לצלילי הסנטור כמעט כבר לא הרגשתי  את עוצמת הצירים שהלכו וקירבו את רגע הלידה .

בני נולד  שברקע צלילי המוסיקה שלוותה  אותו בהריון ובלידה ,הרגע המיוחד הזה של הניגון ,הלידה בשילוב האנרגיה שעוטפת בזמן הלידה יצרו חיבור חזק בינינו.

המוזיקה שימשה ככלי ביטוי של עוצמה ורגשות אשר טוו בינינו עבותות של תקשורת .

לאחר הלידה שהשאירה גם אצל בן זוגי אלדד לוי חוויה מאוד חזקה ועוצמתית החלטנו לחקור את הקשר בין מוזיקה ולידה ומתוך כך נולד פרויקט "ניגון הלידה"- ניגונים ללידה נעימה,עמוקה אשר תחזק את הקשר בין ההורים לעובר.

כל אדם יכול להרגיש, גם ללא מחקרים את השפעת המוסיקה בחייו –ובוודאי כאשר אנו נמצאים במעמד כל כך עדין ומרגש כלידה אשר בסיומה בין ידינו יתערסל לו תינוק כה זך וטהור על כן המוסיקה חייבת להיות עדינה ומלטפת רגישה ועמוקה שמחה ואוהבת כאחד.

מקווים אנו שיצירות אלו יהוו חלק מתהליך ההיריון והלידה שלך.

בברכת לידות טובות ונעימות

רחל לוי-דולה

 

 

 

 


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים