www.leida.co.il   
 

קריר ומרושע. חיידק הליסטריה שמסתתר בבשר ובדגים עלול לתקוף את הרקמות שסביב לעובר

 מאת: טובה קראוזה, דיאטנית קלינית B.Sc RD*

מתחשק לך לאכול סנדוויץ` עם פסטרמה? מה דעתך על קצת סלמון מעושן? נשמע טוב? אז זהו, שלא. כשאת בהריון, את צריכה להיזהר כשאת בוחרת את המזונות שאת אוכלת, מחשש לזיהום בחיידק מרושע בשם ליסטריה.
החיידק הזה תוקף את האם וגורם לסימנים דמויי שפעת אך הוא תוקף גם את הרקמות אשר מקיפות את העובר, ועלול בכך לגרום להפלה. בשירות המזון הארצי משערים כי מספר הפלות בארץ בשנתיים האחרונות נגרמו ממזון מזוהם בליסטריה, למרות שאין הוכחה חד-משמעית לכך.
הנשק הסודי של הליסטריה הוא העמידות שלו: הוא מסתדר מצוין ומתרבה בטווח רחב מאד של טמפרטורות. ב- 4 מעלות צלזיוס, טמפרטורה של כל מקרר ממוצע, הוא די מבסוט. במיוחד כי אין לו תחרות משאר החיידקים, שמאד לא מרוצים מהקור.
החיידק חי בקרקע, ויכול להגיע למזון דרך זיהום של הכלים, המשטחים או העובדים. אם חומר הגלם לא עובר תהליך של חימום – כפי שקורה במוצרי בשר ודגים, שעברו עישון קר או במוצרי חלב ומיצים לא מפוסטרים – החיידק יתרבה בקירור ויהפוך את המזון למסוכן, ואפילו לקטלני.
לפני שנכנסים להיסטריה מהליסטריה, כדאי לאמץ את ההמלצות האמריקאיות מהמרכזים לבקרת מחלות וממשרד החקלאות האמריקאי:
? כשמבשלים, לשטוף היטב ידיים, וכן גם את כל הכלים והמשטחים במטבח.
? לשטוף היטב במים ובסבון פירות וירקות טריים.
? להימנע מביצים לא מבושלות במיונז ביתי, מוסים וכדומה.
? לשתות רק חלב ומיצים מפוסטרים.
? להימנע מצריכת גבינות ולבנה מכל מיני מחלבות ביתיות שמוצאים בטיולים של יום שבת. אין דרך לדעת אם החלב אכך עבר פיסטור.
? להימנע מגבינות רכות כמו פטה, ברי, קממבר ושאר גבינות לאניני הטעם עם עובשים בכל צבעי הקשת. אגב, גבינות צהובות בטוחות לשימוש.
? לחמם עד רתיחה מוצרי בשר שונים, כולל נקניקיות ופסטרמה, ולאכלם מיד.
? לשים לב טוב טוב לתאריך התפוגה של מזונות.

בארץ המדיניות היא לסגור כל פס ייצור של מזון אשר מתגלה בו הליסטריה ולבצע חיטוי עד אשר החיידק ממוגר. כמו כן, השאיפה היא (לא שראיתי את זה בסופר שלי) למכור מוצרים מעושנים כמו בשר ודגים רק במצב קפוא.
כל האמור לעיל נשמע אולי קצת מפחיד, אבל אלו עובדות שחשוב לדעת, כי הן עaויות להציל חיים.
לפורום תזונה בהריון לאחר לידה ובהנקה עם טובה קראוזה
לאתר תזונה-טובה עם טובה קראוזה דיאטנית קלינית
למאמרים נוספים של טובה קראוזה במדור התזונה 
*טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית מומחית בתזונת נשים הרות ומיניקות. לתיאום פגישת ייעוץ אישית או הרצאות בנושאים אלו: טלפון9505079 09 דואל:tova_krause@hotmail.com