נאורה אלתרמן - מדריכת הכנה ללידה ודולה 054-7774848

 
תהליך הלידה
המלצות לגבי שימוש באפידורל
טיפים לבן זוג
תיק ללידה ולאחריה
אפידורל - סקירת קוקריין
המומלצים שלי
תמיכה רציפה בלידה - סקירת קוקריין
פקיעת מים - סקירת קוקריין
מגע עור לעור - סקירת קוקריין
בדיקות אולטרהסאונד שגרתיות - סקירת קוקריין
סיפורי לידה
English Childbirth Class
לקוחות שממליצים עלי
.
.
.
אמהות טרייה
.
 עמוד הבית  קצת עלי  פרויקט לידה טבעית  הכנה ותמיכה בלידה פורום
תהליך הלידה
תהליך הלידה
תאריך הלידה המשוער מחושב כ-40 שבועות מהיום הראשון של הוסת האחרונה. אך לידה יכולה להתרחש באופן נורמלי מתום שבוע 37 ועד תום 42 ואף מעבר.
שלב Iצירים ופתיחת צוואר הרחם. מחולק ל:   שלב לטנטי, שלב אקטיבי, שלב מעבר
שלב IIמפתיחה מלאה ועד הולדת התינוק
שלב IIIיציאת השילייה
האיתות הראשוני לתחילת הלידה מגיע בצורה הורמונלית מהעובר. סימנים לכך שהלידה קרובה הינם התכווצויות (צירים) המורגשות לרוב בבטן או בגב, יציאת הפקק הרירי, שלשול, או מצב נפשי שונה. סימנים לכך שהלידה כבר כאן הינם צירים סדירים או ירידת מי שפיר (בשטף או בטיפטוף). לעיתים קרובות קשה לזהות במדויק את רגע תחילת הלידה, וניתן יהיה להצביע על כך רק בדיעבד.
 
שלב I צוואר הרחם מתרכך, נמחק ונפתח כתוצאה מצירים
השלב ה-I מתחיל מהשלב הלטנטי. חלק זה מאופיין בצירים שאינם תמיד ברורים או סדירים, קצרים יחסית, מרווחים ובדרך כלל לא מאוד כואבים או לא כואבים בכלל. האשה יכולה ברוב המקרים להמשיך בפעילות רגילה בזמן ציר. תדירות הצירים היא לרוב 5-30 דקות, ואורכם 15-40 שניות.
ההבדל בין צירים אלה לבין צירים מדומים (ברקסטון היקס) שיתכן והאשה חשה בהם כבר מזה מספר חודשים, הינו שמטרתם של צירים אלה לגרום למחיקה ופתיחה של צוואר הרחם. צירים מדומים, בניגוד לצירים אמיתיים, יחלפו בדרך כלל על ידי שתיית מים ושינוי תנוחה או שכיבה על הצד תוך נשימה עמוקה.
בשלב ה-I בלידה התכווצויות הרחם מובילות לכך שצוואר הרחם ימחק (יתקצר) ויפתח. המחיקה נמדדת באחוזים, כאשר 0% מעיד על צוואר רחם באורך מלא, ו-100% מעיד על צוואר מחוק לחלוטין, בעובי נייר. הפתיחה נמדדת ב-ס"מ, כאשר 10 ס"מ הינו צוואר פתוח לחלוטין. בלידה ראשונה תהליך המחיקה מתחיל לרוב מעט לפני תהליך הפתיחה.
לרוב נשים יעבירו את השלב הלטנטי עוד בבית. אם השלב הלטנטי מתחיל בשעות הלילה, מומלץ מאוד לישון או לנוח כמה שניתן. בשעות היום כדאי להמשיך בפעילות היום-יום, לעשות פעילויות מרגיעות או סידורים אחרונים לקראת הלידה. אורכו של החלק הלטנטי בלידה יכול להיות שונה מאוד מאשה לאשה.
כאשר הלידה מתחילה להיות דינאמית יותר, הצירים כבר סדירים ומתחילים להיות תובעניים ותכופים יותר (כל 4-5 דקות), וכאשר האשה צריכה לתת תשומת לב לכל ציר, היא נכנסה לשלב האקטיבישל הלידה. ההגדרה הרווחת לשלב האקטיבי הינה מפתיחה של 3/4 ס"מ.
בשלב זה בלידה הפתיחה של צוואר הרחם ממשיכה להתקדם עד פתיחה מלאה, והצירים הולכים ומתארכים ונהיים תכופים יותר ויותר. תכיפותם בממוצע כל 3-5 דקות ואורכם 30-60 שניות. לעיתים מופיע דימום מסויים בעקבות השינויים בצוואר הרחם.
לקראת סוף השלב ה-I מכ-7/8 ס"מ ועד 10 ס"מ פתיחה, קיים לעיתים שלב מעבר בו ישנה האצה באינטנסיביות הצירים. האשה לעיתים חווה תחושות חדשות כגון צמרמורות, סחרחורות, גלי חום וקור, בחילה, צמא, או צורך ללחוץ. היולדת תרגיש בשלב זה (או מאוחר יותר) תחושה דומה לצורך להתרוקן – זהו ראש התינוק אשר לוחץ על פי הטבעת בחלקה הפנימי. לעיתים קרובות שלב המעבר הינו נקודת משבר מנטלית, בה נשים רבות חשות יאוש או פחד. כדאי לזכור שנקודת היעד של הפתיחה המלאה קרובה מאוד.
 
התקדמות העובר באגן מהלך הלידה – במהלך השלב ה-I וה-II בלידה, מתקדם העובר באגן בתנועת התברגות בדרכו החוצה. ההתקדמות נמדדת על ידי גובה ראש העובר ביחס לעצמות הספינות באגן. גובה הספינות נחשב גובה 0. מעל הספינות העובר מצוי בגובה מינוס (-) כלומר מ- -5 ועד 0, וכאשר הוא כבר מתחת לספינות הוא מצוי בגובה (+) מ- +1 ועד +5 בו הוא ראש העובר כבר בחוץ.
 
שלב II מפתיחה מלאה ועד יציאת התינוק
השלב ה-II של הלידה הינו שלב צירי הלחץ, שמטרתם לדחוף את העובר החוצה דרך תעלת הלידה.
שלב זה אורך בלידה ראשונה בממוצע כ-45 דק' אך יכול לקחת עד שעתיים, ולחילופין יכול להסתיים תוך צירים ספורים בלבד. (תחת אלחוש אפידורלי, השלב ה-II יכול להתארך עד 3 שעות.)
לעיתים לאחר שהיולדת מגיעה לפתיחה מלאה, ישנה הפוגה מסויימת בצירים לפני בוא צירי הלחץ. זהו 'שלב המנוחה', בו הרחם מתעבה בחלקו העליון לקראת דחיפת העובר החוצה. זוהי הזדמנות טובה ליולדת ולעובר למנוחה ולצבירת כוחות להמשך. שלב מנוחה זה, אם קיים, יכול להיות קצר מאוד, ויכול להגיע אף לחצי שעה. כדאי להקשיב לגוף ולא להתחיל ללחוץ בטרם מרגישים צורך לעשות זאת.
בצירי הלחץ ישנן תחושות שונות מאשר צירי הפתיחה של צואר הרחם. ראש התינוק העובר בתעלת הלידה הוא אשר גורם לגירוי העצבי ללחוץ, וככל שהוא מתקדם ולוחץ יותר על רצפת האגן, כך עולה הצורך של האשה ללחוץ.
כאשר ראש התינוק מחליק על הפרינאום, יכול להופיע רפלקס פליטת העובר, בו האשה מפעילה את שרירי הבטן שלה באופן בלתי רצוני ומסייעת לדחיפת ראש התינוק קדימה בכמה צירים יעילים ובזמן קצר.
רגע לפני יציאת התינוק מופיע שלב הכיתור בו פתח הנרתיק סובב את ראשו של העובר כמו כתר. בשלב זה מרגישים תחושת צריבה בפתח הנרתיק בעקבות המתיחה שהגיעה למקסימום שלה. לאחר הולדת הראש ישנה הקלה משמעותית ובציר הבא יוצאות הכתפיים זו אחר זו, ולאחר מכן הגוף מחליק החוצה.
 
שלב III יציאת השילייה
מספר דקות לאחר יציאת התינוק, התכווצויות הרחם מתחדשות. מטרתן להפריד את השילייה מדופן הרחם ולפלוט אותה החוצה. המיילדת תוודא שהשילייה יצאה במלואה, מה שמצביע על כך שלא נותרו חלקים ממנה בתוך הרחם.החזקת התינוק במגע עור לעור ויניקת התינוק מן השד תעודד את תחילת תהליך התכווצות הרחם חזרה למצבו הקודם.
 
מזל טוב!!
 
 


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים